Over ons
John Maas

John Maas

Voorzitter

In 1975 ben ik begonnen met mijn eerste aquarium, destijds nog een stalen frame met ruiten in stopverf, wel RVS, dat was al heel wat. In de loop der jaren heb ik buiten discusvissen, heel wat bakken en soorten vissen gehad, tot in totaal misschien we een stuk of 20 thuis, overal waar ik een hoekje vrij had. Veel gekweekt, ook met van alle soorten vissen wel. En vanzelfsprekend met discusvissen. Ondertussen zijn we ruim 40 jaar verder, dus heb ik wel het nodige uitgeprobeerd en gedaan. En nog ben ik er dagelijks mee bezig.

In 2013 werd ik dan lid van DCH en vrij snel in 2016 bij een tekort aan bestuursleden ben ik toegetreden tot het bestuur als secretaris, destijds even met 8 man en later in 2018 3 man en zelfs na enige tijd met 2 man, toen Marcel van Hintum als voorzitter af trad, ben ik bij gebrek aan iemand anders voorzitter geworden, dit is nu mijn 3e jaar (2019) als voorzitter. Kort na mijn aantreden als voorzitter trad onze redacteur terug hetgeen ik dan ook op me genomen heb.

Gelukkig zijn we nu weer met 5 man zoals jullie in het laatste clubblad hebben kunnen lezen en is naar mijn mening de weg omhoog weer ingezet, nieuwe website hier en veel activiteit.

Ik zou graag de saamhorigheid als leden onder elkaar willen vergroten en meer mensen actief willen zien zoals bijvoorbeeld het bezoeken van de clubavonden en wat meer activiteit om ons clubblad elke keer weer gevuld te krijgen met artikelen van de leden over bijvoorbeeld hun bak en hoe ze het allemaal doen qua filtering e.d. We zijn lid van een club om van elkaar te leren mensen.

We hebben actieve leden nodig i.p.v. passieve leden!

Jan Verkaik

Jan Verkaik

Penningmeester

Het was in 1998 dat een paar mensen bij elkaar zijn gaan zitten om eens na te denken over het opzetten van een vereniging bedoeld voor discusvissen liefhebbers. Het doel wat we toen stelden was zoveel mogelijk informatie verzamelen over de discusvis en vooral delen met andere liefhebbers. De oprichting was op 9 mei in café Den Engh in ‘t Goy. En ik was een van die oprichters. In eerste instantie werd ik secretaris. Vanaf 2004 is toen het oude bestuur onder leiding van Karel van de Heiden als voorzitter opnieuw aangesteld en werd ik, Jan Verkaik, penningmeester en ledenbeheerder.

Vanaf begin 2004 tot aan nu toe heb ik, met veel plezier, mijn taken uitgevoerd en gemoderniseerd. Wat voorheen nog met een acceptgiro ging is nu een automatische incasso geworden en dat scheelt enorm veel werk en na controles op wie er nu wel en wie er nu nog niet zijn contributie voldaan heeft. Omdat hier de hele ledenadministratie huisvest mag ik telkens opnieuw nieuwe leden verwelkomen en vastleggen in de administratie. Dan mag ik ook de incasso’s aanmaken en via de bank activeren. Ik mag ook de opzeggers bijhouden en in het ledenbestand een einddatum vastleggen. Het clubblad laten we drukken en verzenden door Editoo. Voorheen mocht ik vier keer per jaar de stickers uitdraaien en op de envelop plakken, het blad insteken en naar de post brengen. Dat hoeft gelukkig niet meer. En ik mag de nieuwsbrief maken met de aangeleverde tekst. Die verstuur ik dan via de email en een kleine twintigtal per post. Adresveranderingen doorvoeren en mensen nabellen omdat ik hun post terug gestuurd heb gekregen. Die waren vergeten hun verhuizing aan mij door te geven. Kortom er is altijd wat te doen. Daarom heb ik in huis een vaste plek. Zie foto.

Jan de Bie

Jan de Bie

Secretaris

Mijn naam is Jan de Bie en ben 73 jaar oud.

Kom uit het beroeps vervoer en als zodanig ook jaren internationaal gereden.

Zelf heb ik een aquarium staan met daarin 3 Santarem Discussen en verder Corydoras .Hier ben ik al sinds mijn pensionering mee aan de slag gegaan om het aquarium zo goed mogelijk in te richten en te verzorgen. Ben naast de DCH ook lid van NVC. Heb hier inmiddels een documentatie in opgebouwd van 45 jaar. Dus indien er vragen zijn kan ik trachten dit te beantwoorden. Het geeft mij veel voldoening om te zien dat mijn aquarium goed draait en de vissen gelukkig zijn.

Als secretaris is het mijn bedoeling om samen met het voltallige bestuur de Discus Club Holland naar een hoger niveau te tillen. Voor mij zelf betekent dit, meer contacten leggen en trachten zoveel mogelijk mensen proberen  lid te  laten worden van onze vereniging. Natuurlijk kan het bestuur dit niet alleen, daarom zou het prettig zijn als er ook andere leden iets kunnen bijdragen aan de DCH. Dit kan natuurlijk in de vorm van, vrijwilliger, stukjes schrijven voor het clubblad. Alles is welkom. Indien U niet over de nodige schrijf capaciteiten beschikt wordt dan hoeft dat geen belemmering te zijn om toch iets te schrijven. Het bestuur zal dit in samenspraak met de redactie altijd in goede banen lijden.

Dus ik zou zeggen schroom niet en laat eens  horen wat je wil betekenen voor de club.

Voor ideeën of suggesties kun je mij altijd mailen.

Jasper Prins

Jasper Prins

Redacteur

Met een aquarium haal je een stukje natuur in huis. Of je het nu onder controle lijkt te hebben of niet, het blijft fascinerend. Als liefhebber van de natuur wonend in een Vinex wijk, vind ik het heel belangrijk dit gevoel in de buurt te hebben. Het geeft mij rust. Discusvissen zijn in de eerste plaats mooi om als karakters in je leven te hebben. Omdat ze intelligent en relatief groot zijn maakt het houden van onze dieren er per definitie niet makkelijker van. Hoe ziet het aquarium eruit? Wat zijn de waterwaarden? En welke dieren passen de komende jaren goed bij mij? Ik ben een trouw bezoeker van de clubavonden. Het is na het avondeten vaak weer een kwestie van je energie herpakken, maar iedere avond voegde wel toe aan mijn kennis van de hobby. Kennis van zaken verandert ook smaak. Was ik 15 jaar geleden gevallen voor de meest spectaculaire kleuren. Kijk ik nu naar een groep als: gaan ze goed samen? Moet ik verschillende afstammelingen van hetzelfde soort mengen om een goede groep te krijgen? Hoe worden ze oud! Mijn antwoord hierop is: Maak een keuze naar je smaak. Zorg ervoor met behulp van de club en je contacten. Als het niet lukt begin je opnieuw. Ik ga u in het clubblad vertellen hoe dat bij mij gaat… Volgens mij wordt dat interessant omdat ik eigenwijs ben. Als het niet te koop is maak ik het wel. Tot snel Jasper

Antoin van Gemert

Antoin van Gemert

Internet

Midden jaren 80 ben ik begonnen met de aquarium hobby, eerst met een gezelschapsbak, en via maanvissen ben ik bij de discusvissen terecht gekomen. Door succesvolle kweekresultaten met maanvissen heb ik in die tijd de aankoop van wildvang discussen kunnen financieren.

Door veel aandacht te geven aan deze vissen, de omstandigheden en aan de waterwaarden is het me toen ook gelukt om hiermee te kweken.

Na terugkeer van een vakantie in de eerste helft van de jaren 90 trof ik een droef beeld aan in mijn aquaria. Een van de verwarmingselementen was geklapt waardoor de stroom is onderbroken. Hierdoor ben ik toen gestopt met de hobby en heb ik alles weggedaan.

Na zo’n 25 jaar ben ik opnieuw gestart, eerst met een Malawi bak. Hier merkte ik vrij snel dat Malawi niet mijn ‘ding’ is en ben ik weer terug bij mijn oude liefde. De discusvis.

Binnen het bestuur van Discus Club Holland houd ik me bezig met de technische aspecten van de website en de social media. Om een website succesvol te maken en te houden is er een grote behoefte aan zogenaamde content. Mail verhalen, belevenissen en andere interessante Discus gerelateerde onderwerpen naar mij, dan zorg ik dat deze op de website verschijnen.

Hopelijk treffen we elkaar op een van de clubavonden of evenementen!

Het was in 1998

 

dat een paar mensen bij elkaar zijn gaan zitten om eens na te denken over het opzetten van een vereniging bedoeld voor discusvissen liefhebbers. Het doel wat we toen stelden was zoveel mogelijk informatie verzamelen over de discusvis en vooral delen met andere liefhebbers. De oprichting was op 9 mei in café Den Engh in ‘t Goy. Er waren 94 bezoekers.

Maar daar bleef het niet bij

Er kwamen steeds meer leden en onze vereniging groeide gestaag. Het aanbod deed zich voor om in Het Haltnahuis in Houten de ontvangsthal en bijruimten mochten gaan gebruiken. Dat was in het jaar 2000.

Kennis moet je delen

Het idee ontstond dat we ook andere mensen dan alleen maar de liefhebbers kennis wilde laten maken met onze mooie hobby en zo werd in 2006 een eerste open dag georganiseerd met een kleine beurs er bij. Er kwamen zo’n 500 bezoekers op af. En in 2007 een tweede open dag met maar liefst 22 show bakken en 700 bezoekers.

We moesten verhuizen naar een grotere ruimte

We besloten met elkaar dat dit echt nog een keer opnieuw moest gaan gebeuren en zo werd besloten dit evenement om de twee jaar te gaan organiseren. De Stadshof werd te klein en dus moesten we uitwijken naar iets groters. Dat werd in 2010 het oude Helsdingen in Vianen, een sportcomplex. Het tweede ONKD werd een feit met nog meer wedstrijdbakken en een grotere beurs voor de aquariumliefhebbers. Dankzij een aantal vrijwilligers en de leden van het bestuur was het keihard werken.

Groeien en organiseren

Het zou toch wel erg mooi zijn dat ook wij als Nederlanders een wedstrijd gingen organiseren. Een heus kampioenschap. Zo gezegd, zo gedaan. Na hard werken met ons allen werd in 2008 het Open Nederlands Kampioenschap Discusvissen een feit. Dat was heus wel een zorgenkindje want er was nog niets. Nog geen ruimte waar dat zou kunnen, nog geen wedstrijdbakken met toebehoren als verwarmingen en pompen. Helemaal niets! En toch moest het een echte wedstrijd worden met echte juryleden en maar liefst 80 wedstrijdbakken. Zo werd voor de gelegenheid de Stadshof in Vianen gehuurd als plaats delict. En dan al die bakken bestellen en over laten komen. De opbouw van het geheel, geen ervaring dus één grote ontdekkingsreis. Zullen er wel bezoekers komen of lopen we hier financieel op kapot, dat was de actuele vraag van de dag. Want de huurprijs en de aanschaf van de bakken was voor een vereniging als de onze een echte aderlating en een heel groot risico. Maar de leden van het bestuur gingen er voor. Uiteindelijk bleken er zowat 1000 bezoekers te zijn geweest.

Nog maar eens gedaan

Dat hebben we in 2012 nog een keertje opnieuw gedaan. Een derde ONKD met 100 wedstrijdbakken en nog meer bezoekers.

Tot slot

In het organiseren van een wedstrijd was de kennis wel in huis, maar het organiseren van een beurs was niet onze sterkste kant. En zo ontstond er een samenwerking met aquariumvereniging Daphnia die weer erg goed waren in het organiseren van een beurs en ook nog eens de nodige vrijwilligers kende. We konden samen goede afspraken maken en zo werd in 2014 een discusshow gegeven met een grotere beurs in het nieuwe Helsdingen in Vianen onder de naam AquaVaria, ons samenwerkingsverband in een nieuw sportcomplex dat groter is dan het oude. Gelukkig waren er een aantal vrijwilligers die ons veel werk uit handen hebben genomen. Maar daar blijft het niet bij. Als we dan toch vooruit willen, doe het dan goed! En zo zal op 24 en 25 oktober 2015 een heus Wereld Kampioenschap Discusvissen georganiseerd worden tijdens het evenement AquaVaria. En natuurlijk hartstikke samen met aquariumvereniging Daphnia. Het voornemen is hiervoor 150 wedstrijd bakken voor te laten aanrukken en, zo als het er nu uitziet, zes klassen. Deze getallen zijn voorlopig definitief, maar kunnen nog veranderen. Daarnaast zal ook De NVC en de NBAT het een en ander gaan organiseren en aanschuiven op AquaVaria. Het wordt leuk!!!!

1998

oprichting

2006

1e open dag

2012

3e ONKD

2014

1e aquavaria
ddp-et-icon|et-icon-group|
2008

1e Open Nederlands

Kampioenschap Discusvissen

ddp-et-icon|et-icon-box-selected|W
80

Wedstrijd bakken

ddp-et-icon|et-icon-pin-alt|
de Stadshof

Vianen

ddp-et-icon|et-icon-like|
1000

Bezoekers

ONZE SPONSORS

Pin It on Pinterest

Shares
Share This