Kweken van discusvissen


Eerst een stukje over de benodigdheden:

We praten over één kweekkoppel, als je er meerdere hebt of wilt, heb je natuurlijk evenredig veel kweekbakken nodig.

De meeste mensen gebruiken een bak van 50x50x50cm als kweekbak. Je hoeft, in principe, buiten een goede filterinstallatie niets in je bak te hebben zoals bodembedekking bijvoorbeeld. Alhoewel ik daar eigenlijk wel een voorstander van ben. Maar de meesten vinden dat je een lege bak beter kunt schoonhouden. Ik vind als je serieus bezig bent een klein beetje onderhoud meer of minder niet uitmaakt. Daarnaast heb je een afzetmogelijkheid nodig in bijvoorbeeld de vorm van een kegel waarop de vissen hun eitjes af kunnen zetten. Als filter ben ik wel voorstander van een ingebouwd biologisch filter. Dit hoeft niet veel ruimte in te nemen als je dit tegen de achterwand aanbouwt. Zoals we weten is waterkwaliteit alles bij discusvissen, zeker bij jonge vissen. Zorg dat je ook een beluchting in je bak hebt, die je indien nodig kunt aanzetten. Vanzelfsprekend zorg je dat je water op goede temperatuur is, laten we zeggen rond de 30 graden Celsius. Wat verlichting betreft kun je, als het kan, het beste gebruik maken van dag en nachtlicht. Als je nachts geen verlichting aan hebt en je zet ’s morgens je verlichting aan, is de hele boel in rep en roer, ze schrikken zich rot.

Het verkrijgen van een goed koppel.

Je kunt bij een andere liefhebber een koppel overnemen. Echter, de meesten doen een goed presterend koppel niet zo snel van de hand. Dus kun je al er ergens een koppel krijgen, loop je de kans dat ze al wat ouder zijn en wat minder tot helemaal niet meer productief zijn. Of je hebt een zogenaamd bewezen koppel wat helemaal niet zo is. Geloof me, een bewezen koppel heb je niet voor weinig geld zoals weleens aangeboden wordt. Bij de gerenommeerde kwekers, zoals bij bijvoorbeeld Piwowarski, kun je soms koppels kopen. Het begint dan vanaf 1000 euro of zo.

Mijn voorkeur is het om een groepje jonge vissen te kopen van zo’n 10 stuks. Met geduld en tijd vormt zich vanzelf hieruit een goed koppel. De serieuze kwekers willen wel graag een koppel van een bepaalde kleurslag, maar als je voor je hobby twee verschillende kleuren vissen wilt kweken omdat dat toevallig een koppeltje is, be my guest. Je ziet het echt vanzelf als zich een koppel vormt, twee vissen zonderen zich af, trekken samen op en zoeken een plaatsje tot afzetten en jagen de rest dan weg, dan weet je dat je een koppel hebt.

Water

Men zegt dat je het beste kunt kweken op osmosewater wat een lage pH heeft, en een geleidbaarheid in Micro Siemes van minder dan 150.

Ik denk dat dit afhankelijk is van waar je vissen vandaan komen. Heb je vissen waarvan de voorouders ook al nakweek zijn en die gewend zijn aan ons kraanwater, dan zou het in principe ook op kraanwater moeten kunnen. Belangrijk is naar mijn mening dat je water stabiel blijft qua samenstelling maar zeker qua vervuiling, dus ammoniak en nitriet is uit den boze.

Zorg ervoor dat je in ieder geval meet apparatuur hebt om dit te kunnen meten.

Oké, je hebt een koppel.

Je zet ze in je kweekbak, verzorgt ze goed en het wachten is op je eerste eitjes die op je kegel of andere afzet mogelijkheid worden afgezet. Als je je vissen goed en vaak observeert, kun je zien aankomen of ze gaan afzetten. Ze gaan de kegel poetsen en je ziet wat paringsrituelen. Zet dan de uitstroming van je filter zo laag mogelijk. Als het mannetje de afgezette eitjes wil bevruchten, heb je geen behoefte aan harde stroming. De eitjes kunnen dan niet goed bevrucht worden door die harde stroming en je hebt na een tijdje veel beschimmelde eitjes omdat ze niet goed bevrucht zijn. Je hebt een mooi nest eitjes. Dan is het wachten op het uitkomen van de eitjes. Dit duurt een dag of drie. Je ziet dan langzamerhand een staartje uit het eitje komen en het worden larfjes. Je hebt dan buiten het schoonhouden, de eerste dagen laat je alles lekker met rust trouwens, weinig te doen.

Het gaat eigenlijk vanzelf dan, de larfjes teren een dag of drie op hun dooierzak en dan komt een belangrijk moment!

De visjes gaan zwemmen en het is zeer belangrijk dat ze dan bij de ouders terecht komen. Ze eten namelijk voorlopig van het huidsecreet van de ouders. Komen ze niet op de ouders, dan gaan ze dood. Het is me weleens gelukt om ze met liquifry levend te houden zodat ze alsnog op de ouders kwamen in een later stadium, maar dat is geen garantie. Het heeft te maken met het feit dat de visjes in het begin nog niet goed kunnen zien. Bij donkere vissen is dit makkelijker, de meer wildvang achtige kleuren, kleuren donker als ze jongen hebben waardoor ze de ouders beter kunnen vinden. Bij bijvoorbeeld rode nakweek vissen is dit niet het geval. Zorg dus dat je geen donkere objecten in je bak hebt, zoals een zwart verwarmingsapparaat of bijvoorbeeld donkere kitranden. Je hebt kans dat de jongen zich daarop concentreren en daar naar toe trekken waarna ze doodgaan omdat ze niet eten.

Heb je een groot nest, meer dan bijvoorbeeld 50 jongen, het kan wel oplopen tot 150 jongen. Ga dan na niet al te lange tijd bijvoeren met stofvoer of zelf gekweekte Artemia. Het hele verhaal hierover heeft wel in een van onze clubbladen gestaan, dit is ook best wel een heel verhaal, dus ga ik hier er niet verder op in.

Welnu, ze zwemmen vrij rond en gaan minder van de ouders eten, dus nu moet je steeds meer gaan voeren, wel acht tot tienmaal per dag! Dit betekent veel vervuiling en dus veel schoonmaken en water verversen. Zo niet dan hoopt zich al snel ammoniak en nitriet op. Je jonge visjes en zelfs je ouderdieren kunnen daardoor gewoon het loodje leggen, dus dit is zeer belangrijk.

Ben je zes tot acht weken verder, dan kun je je jonge vissen bij de ouders weghalen en in een andere grotere bak verder groot brengen. Je jonge vissen kunnen dan al wel 5 cm groot zijn. Je hebt nu het moeilijkste gehad. Er zijn mensen die ze eerder bij de ouders weghalen, vooral professionele kwekers. Ik zou dat als hobbyist niet doen, laat de natuur een beetje zijn gang gaan.

Meer als 3 nestjes per jaar moet je als hobbyist niet willen denk ik, je ouderpaar heeft dan teveel te lijden van de vele jongen die ze groot moeten brengen.

Welnu, dit lijkt me een goedbegin als je wilt gaan kweken, schroom niet om de meer ervaren clubleden om advies te vragen. Er zijn veel verschillende methodes en evenzovele meningen. Door ervaring leer je wat voor jou het beste werkt. Ga daar na verloop van tijd dan ook gerust vanuit. Succes!

John Maas.