Houden van discusvissen


Als eerste gaan we in op de huisvesting

De discusvis is een scholenvis, kan uitgroeien tot 20 cm of meer, dus je begrijpt dat je een niet te kleine bak nodig hebt. Ik denk aan minimaal 10 vissen waarvoor je dan een bak van op zijn minst 1,50 meter nodig hebt. Het liefst minimaal 60 cm hoog. Diepte in overeenstemming ermee.

Omdat een discusvis best wel een grote vervuiler is, zorg je voor een goede filterinstallatie. De voorkeur gaat uit naar een goede bioloog. Desgewenst kun je ook potfilters gebruiken, maar zorg voor voldoende capaciteit. Goede verlichting heb je nodig, niet zozeer voor je vissen, maar je wilt er wel van kunnen genieten, anders heb je er ook weinig aan natuurlijk.

Het mooiste is natuurlijk een goede led verlichting met bijbehorende computer zodat je zonsopgang en zonsondergang kunt instellen. Als verlichting ineens aan gaat, schrikken ze toch altijd wel, en de mogelijkheden zijn genoeg aanwezig heden ten dage, maak er gebruik van!

Een ander noodzakelijk kwaad is een goede verwarming, zorg dat je water minimaal 28 tot 30 graden kan worden en blijven, dit heb je gewoon nodig voor je vissen. Als je voor een beplant aquarium kiest zou ik voor 28 graden gaan, je planten houden het dan langer uit.

Zorg ook voor een goede beluchting, al gebruik je hem niet, je kunt hem ooit nodig hebben. Als je hem van tevoren hebt geïnstalleerd en weggewerkt, heb je er op het moment dat je het wel nodig hebt alleen maar plezier van.

Voorde juiste spullen kijk bij onze adverteerders, deze helpen je graag op weg.

Inrichting

De inrichting ligt eigenlijk helemaal aan jezelf, doe wat je mooi vind. Als de vissen maar zwemruimte hebben, geven ze er verder niet zoveel om of je er een schatkist of een doodskop inzet. Sommige mensen willen zoveel mogelijk het natuurlijke biotoop evenaren, maar laten we eerlijk zijn, dat krijg je nooit voor elkaar. In de natuur heb je een natte en een droge tijd, dit brengt verschillende waterhoogtes, verschillende temperaturen en watersnelheden met zich mee, lijkt me niet zo eenvoudig om dat allemaal na te bootsen.

Het gaat erom dat je zorgt dat de vissen de juiste verzorging krijgen. Daar hangt of staat je discusaquarium mee!

Als je een nieuwe bak opstart, zet er niet te vlug discusvissen in. Men zegt dat je ongeveer een maand nodig hebt om je filter in te laten draaien, maar ik vind het persoonlijk te kort. ik vind 2 maanden toch wel het minste. Zet er vast wat bijvissen in, zodat je filter, met name je bacteriecultuur, zich kan ontwikkelen.

Voor serieus advies, ga ten rade bij de meer ervaren clubleden, vraag het gewoon.

De vissen

Dan de vissen zelf, zoals gezegd is het een scholenvis en moet je om ze zoveel mogelijk op hun gemak te laten voelen een redelijke groep hebben van minimaal 10 vissen. Ze hebben elkaar nodig, het zijn socialen dieren en vertonen dan ook het bijbehorende gedrag. Er is een bepaalde rangorde bij de dieren, eigenlijk net zoals bij mensen. Eentje is de baas en de rest richt zich daarnaar. De een wat meer, de ander wat minder naar gelang dat ze hoger of lager in de rangorde zitten. Koop nooit hier of daar een visje, probeer je groep ineens aan te schaffen, dat werkt echt het beste. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar als je daar tegenop ziet, moet je er eigenlijk niet aan beginnen.

En of je nu jonge vissen koopt omdat je wilt zien hoe ze opgroeien? Of een groepje oudere vissen om meteen van hun volle pracht te genieten, die keuze ligt bij jezelf.

Overige vissen

Voor wat betreft je overige vissen, zet er geen drukke of dominante vissen bij, dat werkt niet voor discusvissen. Ze zullen zich dan terugtrekken en je ziet ze niet in hun volle pracht en dat is jammer. Ook hier kun je je door een serieuze verkoper of je mede clubleden laten adviseren.

Hoop

Ik hoop dat dit voor de beginnende discusliefhebber onder ons even genoeg is om een begin te maken, ervaring moet jezelf op doen, luister naar de meer ervaren liefhebbers en ga met zoveel mogelijk zorg te werk. Succes!

John Maas